Семінар з академічної доброчесності

Студенти груп МВм-61 і МОм-61 спеціальності 133 Галузеве машинобудування взяли участь у семінарі головною темою якого була Академічна доброчесність, який відбувся 2 жовтня 2024 року. 

Головними ініціаторами семінару була науково-дослідна частина нашого технічного університету, а доповідали:

  • Павло МАРУЩАК — д.т.н., проф., проректор з наукової роботи ТНТУ. Він доповідав на тему: Академічна доброчесність, як основа студентоцентрованого підходу до навчання.
  • Катерина КОЗАК — к.т.н., доцентка кафедри електричної інженерії ТНТУ та експертка НАЗЯВО доповідала про особливості акредитаційного процесу за Критерієм 5 — «Контрольні заходи, оцінювання здобувачів вищої освіти та академічна доброчесність».
  • Ірина МАРТИНЯК — к.е.н., начальниця науково-дослідної частини ТНТУ з доповіддю щодо особливостей перевірки текстів у системі StrikePlagiarism.

Відкрив семінар проректор з наукової роботи ТНТУ Павло МАРУЩАК, який виділив теоретико-правові основи розвитку академічної доброчесності в університеті, сконцентрував увагу присутніх на окремих видах порушень. Він вкотре підкреслив необхідність проведення попереджувальних заходів, роз’яснювальних бесід, семінарів, як основи формування культури академічної доброчесності в середовищі університету.

Доцентка кафедри електричної інженерії ТНТУ та експертка НАЗЯВО Катерина КОЗАК у своєму виступі використала вдале поєднання формалізованого та неформального підходів. Інтерактив дозволив всім присутнім перевірити правильність свого розуміння плагіату, як одного із проявів академічної недоброчесності, загострив увагу присутніх на важливості правильного цитування першоджерел.

Начальниця науково-дослідної частини ТНТУ Ірина МАРТИНЯК детально ознайомила здобувачів із особливостями перевірки текстів, зокрема, кваліфікаційних робіт, у системі StrikePlagiarism, розповіла, як відбувається аналіз збігів, а також наголосила на затверджених в університеті параметрах коефіцієнтів подібності, які визначають можливість допущення роботи до захисту. Учасниками семінару вкотре обговорено дискусійні моменти визнання текстових запозичень плагіатом.

Загалом, в семінарі взяло участь більше 100 людей. Дякуємо всім учасникам семінару за продуктивну роботу!

За матеріалами: https://tntu.edu.ua/?p=uk/news/5267

Please follow and like us: